Amazfit GTS 2 Mini a Gadgetbridge #1

Lister: Ztratils mojí ruku!
Rimmer: Ztratil jsem i tvoje hodinky...

Již delší dobu pokukuji po nějakém chytrém krámu na ruku. Dlouho již přemýšlím buď o SQFMI Watchy nebo PineTine. Oboje jsou ale DIY projekty spíše na hraní, než na bezbolestné používaní.

Na zimu jsem také sesedl z kola a tedy potřebuji se více hýbat jinak, abych se motivoval rozhodl jsem si vše monitorovat a sbírat pěkná data.

Začal jsem tedy pokukovat do světa normálních chytrých hodinek/náramků. S těmi je bohužel velký problém - respektive dva.

  1. Mám rád svoje data a chci, aby byli pouze moje

  2. Nemám telefon co by měl služby od Applu nebo Googlu (Pixel 6a provozuji s GrapheneOS a bez google services)

Díky lidem kolem sebe jsem zjistil, že existuje řešení tohoto problému a tím je GadgetBridge. Šikovná OSS aplikace, která nahrazuje proprietární aplikace různých výrobců. Každé hodinky/náramek má různou podporu, takže je stále potřeba kouknout do dokumentace. Já jsem dal na radu přátel a sáhnul po Amazfit GTS 2 mini.

Je to sice staří model, ale za to levný. Na FB markterplace se mi je podařilo ulovit za 600 Kč což byla ideální cena abych si mohl něco takového poprvé osahat.

K samotným hodinkám jen řeknu, že podobou se snaží přiblížit nejspíše Apple Watch. Můj konkrétní kus je v černém provedením s černým páskem a vypadají poměrně elegantně. Tedy ne tak elegantní jako Casio Pro­trek ATC-1100, které nosil Dade Murphy v Hackers.

Teď k samotnému GadgetBridge - instalace vyžaduje pár úkonů, vezmu je stručně:

  1. Nainstalovat GadgetBridge - ideálně přes Drodify (pokud ho stáhnete z F-Droidu nepůjdou vám v Androidu 11 notifikace)

  2. Nainstalovat origální appku Zepp (z AuroraStore nebo apk)

  3. V oficiální appce vytvořit účet - lze použít dočasný email stačí jen jednou potvrdit registraci

  4. Spárovat hodinky s oficiální appkou

  5. Použít huafetcher k extrahování tajného klíče

  6. Vložit klíč do GadgetBridge

  7. Smazat původní appku

Nastavení zabere pár minut a vše je možné používat. Já zatím s GadgetBrige a Amazfit žiju týden a zatím mohu říct, že jsem poměrně spokojený. Tady je moje dosavadní pozorování:

Klady:

Zápory (zatím):

Jak jsem psal výše, hodinky mám zatím týden a uvidím dál jestli si je nechám nebo se podívám po novějším modelu. Zatím mě nejvíce zaráží nepřesnost u plavání - což není problém v GadgetBridge jako spíš hodinek. Celkově říkám, že za 600 Kč hodně muziky.