TF1260 v A1200

Na vánoc jsem si rozhodl udělat si radost a pořídil jsem si jednu z nejrychlejších turbokaret pro svoji Amigu 1200 - TerribleFire 1260 s Motorolou 68060.

Trocha té polívky okolo

Jak mnozí vědí jsem velkým milovníkem Amigy. Primárně hlavně A1200, z toho důvodu, že ji považuji za ultimátní bastlířský počítač. Je to hlavně z důvodu toho, že v 90. letech se Amigisté nedokázali smířit s její smrtí (díky krachu Commodore a absenci novějšího modelu) a vytvořili pro ni hromadu šílených upgradů - od turbokaret až po spektakulární přestavby do towerů se zorro sloty. Všechny tyhle upgrady a přestavby jsou pro mě naprosto fascinující a je zajímavé vidět až kam dokázali tenhle malý počítač v klávesnici posunout.

Již delší čas mám zkušenosti s procesorem 68060 v Amize, nejdříve jsem před lety pořídil CyberStorm MKIII pro svoji A4000 a poté také Apollo 1260T právě pro Amigu 1200, kterou mám přestavěnou s Mediatorem PCI v Elbox Toweru. Chtěl jsem však i jednu Amigu 1200 v klasickém provedení s 68060. Důvod je primárně v kompaktnosti původní case a také abych tuhle konfiguraci mohl brát na různá místa a využívat ji pro přehrávání demoscéní produkce, která vzniká pro konfiguraci 060 + AGA.

Doposud jsem měl v desktopových A1200 pouze obyčejnou RAM kartu nebo Blizzarda 1230IV (se SCSI kitem). Tahle karta je považována za jednu z nejvíce kompatibilních karet vůbec - troufnu si tvrdit, že 70% Amiga SW s ní pojede bez problému a také přidává významné zrychlení. Tím, že běží na 50 Mhz je rychlejší než A4000 nebo A3000. Však pokud se chceme posunout k softwaru z druhé poloviny 90. let, hrát 3D hry či rychleji emulovat Maca tak se 060ka hodí více.

Blizzard 1230IV

Blizzard 1230IV

Původně jsem chtěl zakoupit Blizzarda 1260, abych se nemusel zbavit rychlého DMA SCSI řadiče, však jejich cena je stále poměrně vysoká oproti TF1260.

TF1260 vytvořil před pár lety Stephen Leary s myšlenkou srazit cenu těchto akcelerátorů dolů. Držel se u toho myšlenky keep it stupid simple - tedy žádné RTG, žádné další rozšíření, žádná MapROM a podobně. Doporučuji si pustit přednášku o jeho turbokartách. Dvě věci co však TF1260 má je možnost přetaktování a rychlý IDE port. Cena nové TF1260 vychází cca na 250 Euro bez procesoru - což se ukázalo jako další problém. Procesory Motorola 68060 byli řadu let k sehnání za 50 - 100E, s dostupností těchto levných karet jejich cena vylítla a tak i první revize začíná na 150E.

Instalace karty

Mně se kartu podařilo sehnat na AmigaPortálu za celkem rozumných 400E i s procesorem 060 rev. 5. Proč zmiňuji i revize procesorů je důležité kvůli možnosti přetaktování za chodu. Pomocí příkazu je možné měnit rychlost procesoru a každá revize má určitý strop kam se dá dostat (rev. 1 až 62 Mhz, rev. 5 66 až 75 Mhz a rev.6 až 100 Mhz).

TF1260

TF1260

Karta mi dorazila v papírové krabičce s disketou a adaptér IDE-CF. Pustil jsem se rovnou do instalace. Nejprve jsem se své A1200 vytáhl původního Blizzarda 1230IV a pokusil se kartu zasunout do trapdooru. Velikost karty je však o něco větší a manipulace nebyla úplně nejsnadnější a proto jsem celou Amigu rozebral a že tehdy se mi podařilo kartu zasunout do slotu.

Instalace karty

Instalace karty

První spuštění

Na Amize jsem měl nainstalovaný AmigaOS, který jsem měl přizpůsoben běhu s procesorem 68030 a většina programů byla nainstalována v příslušných verzí pro tento procesor. Rozhodl jsem se tedy pro čistou instalaci AmigaOS 3.1.4. Ten jsem zvolil z důvodu, že jsem již měl v Amize nainstalované příslušné čipy Kickstart a nevidím úplně přínos a nutnost mít AmigaOS 3.2.

Připravil jsem si CF kartu se souborovým systémem PFS3 a čistou instalací OS 3.1.4.1 a vložil ji do A1200. K tomu jsem ještě přidal knihovnu 68060.library z balíčku MMULibs.

Hned první věc než jsem pustil do tunění systému bylo Sysinfo. Karta zahlásila přítomnost svých 128 MB RAM a ukázala výkon 38 MIPS (což je velký skok z 9, které reportoval Blizzard 1230). Nabízí se ještě porovnání i kartou Apollo 1240, které má 30 MIPS. Co mě však hned na začátku zarazilo tak byl nízká přenosová rychlost CF karty přes interní IDE - Sysinfo reportovalo sotva 0,5 MB/s.

SysInfo 50 Mhz

Sysinfo a výkon na 50 Mhz

Tenhle a další problémy (hlavně pro mně ze začátku nefunkčnost ovladače PCMCIA CF adaptéru) řeší instalace celého balíku MMULibs. Disk po správné instalaci hned začal reportovat 2 MB/s.

Ladění Workbenche

Postupně jsem začal doplňovat Workbench - jako první jsem vyměnil icon.library a doplnil základní utility - zde napíšu jen částečný seznam toho co považuji za důležité:

FBLIT - akceleruje grafické operace (a přesouvá část z Chip RAM do Fast RAM)

FTEXT - přesouvá vykreslování textu z Chip RAM do Fast RAM

WarpDT - datatypy pro obrázky (JPG, PNG)

FileMaster 3 - můj oblíbení správce souborů

CED - textový editor

ImageMount - umožňuje připojit ADF, DMS a ISO do virtuální mechaniky

Visage - prohlížeč obrázků

ToolsDeamon - úprava horního menu

MagicMenu - umožňuje vyvolat horní menu kdekoliv pravým tlačítkem

a další hromadu komodit a programů, emulátorů a her.

Můj AmigaOS

Můj AmigaOS

Další testování

Při doplnění systému jsem mohl kartu vidět v provozu a musím říct jediné - stojí to za to. Pokud s Amigou děláte něco jiného než hrajete hry tak jděte do toho! Síla šedesátky je znát všude:

ShapeShifter

Windows 3.1 běžící v SoftPC ve virtualizovaném Macu pomocí Shapeshifteru

Upgradujeme a taktujeme

Tedy jen softwarově. Karta má svůj "firmware" v CPLD čipech a ty je možné dodatečně přeprogramovat přes JTAG konektor. Moje karta přišla se starým firmwarem (pokud se nepletu Beta 999).

Vytáhl jsem tedy do boje - nemajíc však JTAG programátoru využil jsem Raspberry PI a jeho GPIO. Nebyl jsem však první a naštěstí už existoval velmi dobrý návod. Celá operace zabrala asi 30m - z toho jsem 15 minut hledal prázdnou microSD kartu pro své RPI.

Raspberry PI

Raspberry PI, které programuje CPLD

Nahrál jsem nejnovější Alpha fimware a nestačil se divit - celková svižnost karty se zdála v systému mnohem lepší, zmizely divné rebooty, na které jsem předtím narazil a hlavně moje karta šla najednou přetaktovat!

Jak jsem již zmínil kartu mám s 68060 rev. 5 a proti první revizi je možné se dostat s kartou na vyšší takty. Otestoval jsem tedy s novým Alpha fw. a zjistil, že kartu je teď možné provozovat až na 75 Mhz (zde už stabilita trochu kolísá). Bezpečná frekvence je pro mě 62 a 66 Mhz. V žádné svojí Amize jsem nikdy 060ku přetaktovanou neměl a nečekal jsem, že to bude tolik cítit (třeba v Quake I i o 5 FPS).

Však pro delší provoz v přetaktovaném stavu je třeba aktivní chlazení a to jsem zatím nedořešil úplně. Je to tedy věc do budoucna, jako vyzkoušení rychlého IDE, kterým karta disponuje.