Bytefest 2023

Před týdnem skončil další ročník Bytefestu. Pro mě to byl již devátý ročník (když počítám i BytFest). Jako každý rok se toho událo poměrně dost a k vidění byli samé krásné kousky (byť už se pomalu začínají na Bytefest dostávat i PéCéčka). Zkusím rychle v bodech vypíchnout nějaké momentky tohoto ročníku.

Přijel jsem tentokrát již ve čtvrtek večer. Sebou jsem vzal nakonec poměrně velký arzenál strojů:

Čtvrtek

Čtvrteční večer byl ve znamení vybalování věcí. Na místě bylo zatím jen pár lidí, protože na pátek bohužel letos nevyšlo volno. Já večer stihl vytáhnout modemy a zapnout samotnou A1200. Ještě jsem neměl ani vše vybaleno a objevil se člověk s Amigou 4000, zda mu nemůžu pomoc. Půjčil jsem mu svůj Commodore 1084S a disketu s Amiga Test Kit. Jeho stroj se však záhadně ukázal jako funkční.

Já jsem se pak s dalším člověk začal bavit o modemech (reagoval na moji výzvu na Discordu a přinesl si dlouhý telefonní kabel). Nejdříve jsme zkoušeli PPP a nakonec terminál přes modem z Atari Portfolia.

Pátek

V pátek jsem dorazil až po 18h, měl jsem bohužel celý den školu a nemohl jsem se jen tak vytratit z přednášek. Na místě už byla značná část osazenstva a spousty krásných strojů.

Já jsem byl hned vtáhnout do pokusu o instalaci systému na Macintosh SE. Vzhledem k tomu, že jsem vzal SCSI příslušenství tak jsme to vyřešili velmi rychle. Před nedávnem jsem vytvářel obraz disku v mém Macintosh SE pro Feryho - byla tedy otázka jak image obnovit na disk v SEčku. Nakonec stačilo použít mojí Amigu 1200 se SCSI kartou - připojili jsme ZIPku a použili emulátor ShapeShifter. V něm jsem namoutoval obraz disku mého SCSI a přenesl ho na ZIPku. Tu už jsme pak jen připojili k SEčku a překopírovaly obsah na interní disk.

Zbytek večera jsem věnoval pokecu s ostatními a obdivování krásných strojů.

Sobota

V sobotu jsem dorazil už brzo ráno a bylo vidět, že sál je poměrně dost plný. Začal jsem tedy tím, že jsem pustil konečně Vzlet Z256 a nabootoval z Goteku systém. Počítač lákal poměrně dost lidí, bohužel však nemám žádný zajímavý SW/demo, které bych mohl pustit.

Dál jsem pak vybalil k Amize vybalil GenLock a video digitalizér společně s průmyslovou kamerou. Genlock běžel v podstatě celý den a poměrně dost lidí zaujal stejně tak jako digitalizér, pomocí něhož jsem pár lidem pořídil selfíčka.

Odpoledne pak začali přednášky. Já navštívil nakonec Radikální řez Amiga demoscénou, kus tvorby hudby na AY a přendášku o Didaktik Skalica.

Mezi přednáškami jsem také s Holynou a dalším člověkem zaskočil na večeři do přilehlé restaurace.

z Hardwaru co mě nejvíce v sobotu zaujal musím vybrat PowerBook 2400c, pro který mám velkou slabost a pak HP Integral PC. Večer se ještě objevil Logout se svojí krásnou PowerPC Motorlou, na které měl Windows NT 4.0

Sobotní večer pak jako každý rok přišel čas na Wotnaův skvělý herní kvíz. Po něm už následovala tombola, kde jsem letos vyhrál EasyFlash pro C64 a prázné CD.

Neděle

Neděle už je každoročně věnována jen balení a loučení. Poslední co jsem však ještě stihl bylo vidět krásný SUN Voyager - bohužel ne funkční protože po jeho zapojení se všude roznesla vůně rybiny, která je jasným znamením vyteklých kondenzátorů.

Ná závěr už jen musím poděkovat Ferymu za organizaci skvělé akce a nezbývá než se těšit na další rok.

Pár mých fotek najdete tady http://gallery.kocourovo.eu/?dir=Bytefest2023