VZLET Z256 - Boot Error Edition

Znám dva tisíce způsobů jak nevyrobit žárovku, potřeboval bych jeden, aby fungovala.

I takhle by se dal popsat můj dosavadní boj s počítačem Vzlet Z256. Jak jsem si napsal do svého zářijového todo listu, tak jsem se vrhl na vytváření disket pro tento československý stroj. Pokud vám tento stroj vůbec nic neříká tak se nic neděje - vyrobilo se údajně snad jen 40 ks. Počítač byl navrhnut koncem 80. let na ČVUT a vyráběn v JZD ČSLA VZLET (Více o VZLET Z256). Počítač je založen na Z80 a běhá na něm CP/M. Jako médium používá primárně 5.25 mechaniky. To je skvělá zpráva protože 8" diskety mám asi jen tři a žádnou mechaniku.

Počítač se ke mně dostal kompletní - tedy s klávesnicí, monitorem, mechanikami a tiskárnou. Bohužel bez disket se softwarem. Naštěstí jeden z dalších majitelů vzletu vytvořil zálohu svých disket a jsou dostupné na Internetu. Vzlet používá osmdesátistopé DD diskety - na jednu se vejde 720 KB dat. Říkal jsem si tedy, že snad nebude problém diskety obnovit.

Vytáhl jsem do boje se svojí 486DX4, jedno z mála PC, které mám + má v sobě již 5.25" mechaniku. Ta je sice HD, ale není problém ji jumperama nastavit na DD. Bylo třeba dostat do počítače obrazy disket, naštěstí tohle není problém protože ve většině svých strojů mám síťovou kartu. Stačilo tedy zapojit RJ-45 kabel a v DOSu zadat příkaz win. Windows 3.11 si při bootu vzali adresu z DHCP a mohl jsem vesel použít FTP ke stažení obrazů a softwaru RaWrite. Pak začalo nekonečné odpoledne nepovedených pokusů.

  1. Naformátoval jsem disketu v DOSu pomocí format B: /t:80 /n:9 a obnovil obraz pomocí RaWrite - výsledek: Boot Error
  2. Naformátoval další diskety v DOSu a použil další dd like utilitu k obnově obrazů - výsledek: Boot Error
  3. Vzal jinou DD mechaniku a opakoval postup jako v případě 1 a 2 - výsledek: Boot Error
  4. Vymontoval jednu z mechanik ze Vzletu a použil svoji otestovanou mechaniku - výsledek: Boot Error
  5. Použil utilitu OmniDisk a různé její nastavení, formáty a zapsání obrazu - výsledek: Boot Error
  6. Znovu přehodil mechaniku po použití OmniDisk - výsledek: Boot Error
  7. Vytáhl desku s Pentium 4 a disk s WinXP - použil utilitu OmniFlop - výsledek: Boot Error

Po tomto frustrujícím odpoledni jsem vlezl na eBay a objednal svůj vůbec první Gotek (mám zásobu disket všech druhů - tedy zatím ho nikdy nebylo potřeba). Kromě Gotak už mám také na cestě adaptér z 5.25" na 3.5" disketovku (malé PCB s klasickou kšandou). Až se vše objeví na stole budu ještě muset naflashovat FlashFloppy a uvidíme jak se podaří dál. Doufám, že to do ByteFestu zvládnu.

Vzlet