Amiga 1240T Online

Již dlouho mám Amigu 1200 v Infinitiv Toweru. Přes to, že celý tower je plastový je to jedna z mých nejoblíbenějších Amig. Chyběla mi však několik let jedna věc - a to jak tuhe Amču dostat na síť. Klasická Amiga má z boku PCMCIA slot kam lze snadno zastrčit síťovou kartu, u Toweru se však objevuje problém. Deska je umístěna vertikálně, v místech kam bychom kartu zastrčili je teď dno case. Naštěstí to má jednoduché řešení. Tím je úhlová redukce pro PCMCIA slot. Nedávno jsem ji konečně objednal s dalšími věcmi z amigastore.eu

Redukce dorazila v malém pytlíčku a já se mohl pustit do instalace. Tower se dá rozebrat během minuty, však zjistil jsem že redukci tam kvůli velikosti nedostanu. Je potřeba z Toweru vysunout celou desku a pak teprve redukci nasadit. Operace se tím trochu protáhla. Po nasazení redukce bylo třeba zasunout ještě onu síťovou kartu. První jsem vybral svoji 100Mb/s kartu od SMC, kterou jsem už s A1200 používal. Hned jsem ale narazil na problém - karta se správně při bootu neresetne a Amiga vůbec nezačne bootovat (ani nehrábne na disk). Tenhle problém mají některé karty, řešení je kartu zapojit až po bootu nebo mít udělaný PCMCIA fix. První řešení je u toweru docela nevhodné a na druhé jsem bohužel neměl po ruce potřebné součástky.

Vydal jsem se tedy hledat jinou síťovou kartu, který tento problém mít nebude. Naštěstí jsem na blešácích PCMCIA katami zásobil. Začal jsem s testováním - u Amigy se použív univerzální cnet ovladač a není kompletní seznam všech podporovaných karet - vždy je to třeba zkusit. První čtyři karty jsem hned musil vyřadit, byli to Xircom a Silicom. Zůstala mi však jedna Ovsilink, kterou ovladač detekoval - však většinou při detekci/použití zamarzla celá Amiga. Nebudu to natahovat, když už jsem to chtěl vzdát napadlo mě prohodit dongle s RJ-45 konektorem, místo toho co byl u Ovsilinku jsem použil ten od Xircomu - ejhle ovladač začal pracovat. Dále bylo potřeba ještě dořešit vytažení konektoru ven z toweru, nechtěl jsem vést TP kabel vést přímo do Amigy. Využil jsem tedy díru v toweru po audio jacku, kterým jsem protáhl půl metru TP kabelu. Na oba konce jsem nakrymploval koncovky. Na stranu která je z venku Toweru jsem pak připojil ještě RJ-45 spojku a tím jsem dostáhl venkovního konektrou. Není to sice nejkrásnější však nyní funkční.

Teď už vezmu jen stručně softwarové vybavení, které jsem nainstaloval:

Na Amize se kvůli internetu ještě hodí mít nainstalovaný emulátor Maca (v mém případě ShapeShifter s MacOS 8). V něm provozuji následující SW:

Mít počítače na síťi je prostě boží.

Napsáno na Amize 1240T v CED, překonvertováno shamanovým převodníkem (z KOI8, upraveno na PC).

Screenshot

Sitova_karta