Adiós (SCSI) ZIPko

Mám rád ZIPky. Primárně je beru jako nejvíce univerzální médium na přes mezi starými a novými počítači. Všechny šestnácti bity a výše s ní umí pracovat. Ať už je to SCSI nebo IDE případně snad paralelní port. Výhoda ZIPky proti třeba CF karty v IDE/SCSI redukci je HOTSWAP. To považuji za totální killer feature, nebaví mě vypínat počítač pokaždé když potřebuji přenést nějaký soubor, zvlášť když zrovna třeba něco instaluji tak každou chvilku přenáším nějakou knihovnu nebo podobně. Samozřejmě kromě ZIPky jsou tu jiná a lepší řešení, třeba mít počítač na síti - to považuji za nejlepší. Ne však pro všechny počítače mám síťovou kartu a také ne vždy je možné ji využít během instalace. Zde stále vede ZIPka.

Však teď jsem konečně nalezl ještě lepší řešení (spíš koupil než nalezl). Tím je externí SCSI čtečka PCMCIA karet - konkrétně FUJIX CR-500. Výhoda proti ZIPce je zde zcela zjevná, můžu využít CFkarty a nemusím se bát, že mi někdy dojdou funkční média či mechaniky. Přenos je ještě snadnější a hlavně můžu je využívat i pro bootování celých systémů (ne, že by to nešlo se ZIPkou, ale není nejrychlejší + do 100 MB nemůžu nahrát celé ISO instalátoru systému).

Po obdržení vytouženého balíku jsem se hned pustil do testování. Pomocníka mi dělal UMAX SuperMac S900. Jeden z oficiálních klonů Apple počítačů. Můj kus má standardní konfiguraci (PPC 604 na 200 Mhz a Mac OS 8) a k tomu flashnutou PCI SATA kartu - tedy nemusím používat SCSI disk. Připojil jsem tedy čtečku do SCSI portu a začal si hrát. První jsem mrknul do TattleTech, který hned hlásil dvě SCSI zařízení (pro každý slot jedno). Vložil jsem první CF kartu přes redukci a dal update, hned jsem ji viděl ve výpisu - paráda řekl jsem si. Pak však začala několikahodinová agoinie. Jak přimountovat FAT32 CFku do systému? První jsem hned zkusil SCSI Probe, bohužel nic. Zkusil jsem tedy ještě FWB Hard Disk Toolkit. Zde se mi alespoň podařilo naformátovat paměťovou kartu na Mac formát. Bohužel stále jsem se nedostal k připojení FAT32 karty a hlavně celý systém byl značně nestabilní. Až po hodině jsem došel k tomu, že čtečka potřebuje SCSI terminátor! Nevím proč jsem automaticky předpokládal, že bude mít aktiv. terminátor už čtečka v sobě, chyba. Systém konečně začal být stabilní, však problém přimountování CF karty přetrvával.

Nakonec mě zachránilo prolézání macintoshgarden.org a utilita DOS Mounter 98. Dělá přesně co říká její název. Po zavedení doplňku vidím CFkartu! Tak zkouším hodit do koše (umount na Macu) a měním za další - bez problému se objevuje na ploše. Všechno funguje jak má! Jsem nadšen, hlavně DOS Mounter funguje i na Systému 7 a 68k, tedy nebude problém použít čtečku i s Macintosh SE. Nyní už zbývá jen otestovat čtečku s dalšími systémy.

Umax-a-SCSI-ctecka