Škrtáme todo list - Macintosh IIsi

Už delší dobu mi leží pod stolem IIsi, který jsem koncem srpna koupil na Bazoši za cenu dvou obědů. Když jsem zjistil, že zdroj je v něm je úplně mrtvý tak jsem Maca schoval do skříně a dál s ním neexperimentoval. Zdroje jsou totiž věci do kterých se snažím většinou nehrabat.

Nedávno jsem však našel motivaci se vrhnout do něčeho nového, tak jsem se rozhodl, že se pokusím zdroj opravit sám. Ono nejde přeci jen o nějakou složitější opravu - zdroj v IIsi trpí na vyteklé kondenzátory. Tedy většinou stačí vyndat původní, vyčistit desku a zapájet nové.

V pátek po práci jsem vyrazil se seznamem kondíků) rovnou do GME. Měl jsem štěstí a všechny kondíky byly na skladě. Rovnou jsem taky vzal novou odsávačku na cín a další nástroje. Pražské GME je fakt jeden z mála podniků, který vedou srdcaři pro srdcaře.

Po této nákupní výpravě jsem se hned doma pustil do práce. Rozebrat IIsi je jednoduché, je to jeden ze strojů, kde nepotřebujete šroubovák. Zdroj byl doslova za minutku venku. Pak už tedy šroubovák potřeba je - pár povolení a střeva jsou na stole. Hned bylo jasné proč tenhle zdroj nic nedělá - elektrolyt byl doslova všude. Vytáhl jsem do boje s mojí páječkou od Pine64 a novou odsávačkou a začal kondíky jeden po jednom dostávat ven. Po půlce filmu, který mi k tomu běžel bylo hotovo. Pak nastoupil čas na zubní kartáček - ne na zuby ale na vyčištění desky zdroje. Kromě kartáčku také padlo pár uchošťourů a část lahve isopropylalkoholu. Když koupel a čistění bylo dokončeno, pustil jsem se do druhé části - osázení desky novými kondíky. Jeden po jednom zapadal do dírek a za necelou další půlku filmu bylo hotovo.

Zdroj

Pracovni plocha

Nadešel klíčový moment, vše složit dohromady a zapojit do zásuvky. Samozřejmě jsem radši stál o kus dál. Po zmačknutí červeného vypínače na prodlužce se nestalo vůbec nic - což také bylo dobře. Nikdy žádný kouř, jističe nevylítly a já se mohl posunout dál. Zmáčkl jsem na IIsi zapínací tlačítko a ozval se nečekaný zvuk - úvodní znělka Macintoshe. To značilo nejlepší možný scénář, vše funguje jak má. Dokud se neozval druhý zvuk připomínající autonehodu. Tenhle zvuk u Macintoshů značí na závažný problém HW.

Přesto, že se neukázalo nic na monitoru tak zdroj se zdál funkční - pro jistotu jsem vzal multimetr a ověřil jsem, že všechny napětí jsou na svých místech a ve správných hodnotách. Bylo tomu tak - mohl jsem tedy svůj problém posunout ze zdroje dále k základní desce.

Bylo jasné, že deska potřebuje stejnou péči jako zdroj. Všude byly viditelné fleky od elektrolytu. Naštěstí kondíků je na desce jen pár a všechny jsou SMD. Za pár minut bylo vše sundáno, deska prošla ultrazvukovou čističkou a připájel jsem nové kondenzátory. Nebudu to dále natahovat, po složení mě čekalo bohužel zklamání - stejný zvuk autonehody po zapnutí. Začal jsem desku dále zkoumat a ukázalo se, že elektrolyt napáchal dost škod. Postupně jsem sundal buffery u pamětí, vyčistil spousty věcí, ale IIsi je furt mrtvé.

Vypadá to, že jsem v tomhle boji prohrál, že nebude další pokračování, však díky síle internetu je ke mně na cestě funkční deska! Takže příště už doufám na monitoru uvidím disketu s blikajícím otazníkem!

Deska